недеља, 28. децембар 2014.

FK Sava 45

     Sve o fudbalskom klubu FK SAVA 45, njegov istorijat i stanje                  


Isečak iz Sportsko zabavno informativne revije "SAVA 45" broj 1,  12. 4. 2000. godine.


Teren FK Sava 45 nosi ime Centar sveta
FK SAVA 45 je prvobitno osnovana 1973. godine . Ime kluba je 1986. godine promenjeno u FK Ratko Mitrović i tako se zvala do 1991. godine kada se na neko vreme ugasila. Ponovno uključivanje je usledilo u maju 1997. godine, a postojala je sve do 2002. godine. 
Osnovala ga je grupa sporstkih entuzijazista našeg bloka. Sedište kluba bilo je u ulici Dr. Ivana Ribara 115b.
FK SAVA 45 je kroz svoju istoriju dosta puta menjala boju kluba i dresova.
Boja kluba je krajem devedesetih godina bila bordo. Niko ne zna u stvari zasto je bas ta boja izabrana. Misli se da je zbog sto je malo klubova imalo dresove te boje. Novi dresovi trebalo je da podsećaju na crvenu boju dresova stare SAVE.


Prva postava 2.sezona 1998/99 godine



Prilikom prvobitnog osnivanja FK SAVA 45, boja kluba i dresova bila je žuto-plava, što je simbol Sunca i reke Save, da bi se nešto kasnije ipak usvojila narandžasta varijanta.
Međutim po promeni imena kluba u FK Ratko Mitrović 1986. godine, promenila se i boja dresa u belu boju. 

isečak iz Savinih novina 12.04. 2000. godine


Klupsko igraliste bilo je u okruženju zanatskog centra u Bloku 45, tačnije na potezu izmedju brojeva Dr. Ivana Ribara 141 i 149 i starog zanatskog centra.










Dok nije postalo igraliste taj prostor je bio zapustena livada puna korova i đubreta.
Zapravo nije tako trebalo da bude, jer prvobitnim planom Bloka 45, onim davnim, kad su se gradilo "Naselje Sunca" i kad su velikim oglasima u svim beogradskim novina pisali o Bloku 45, a zeleli da privuku kupce stanova, na tom mestu je trebalo da bude nekoliko sportskih terena - za košarku, odbojku, tenis i dr.






Para je nestalo i ti tereni su pali u zaborav, kao što je palo u zaborav i obećanje da ce na prostoru danasnjeg Bloka 44 biti fudbalsko igralište sa tribinama, nekoliko otvorenih i jedan zatvoren bazen i drugi sportski tereni.
Zbog toga dok se neko od zvaničnika nije setio šta je bilo predviđeno na prostoru današnjeg igralista "SAVA 45", bilo je malo problema zbog navodnog "uzurpiranja prostora", ali to je ubrzo rešeno.

Počela je realizacija zgrade pored igralista u kojoj su svlačionice, tuševi i magacin sportske opreme - lopte, mreže, dresovi, kopacke...
Taj objekat nikada nije završen jer je ponestalo novca.

Sve tri dosadašnje sezone FK "SAVA 45" funkcionisala je na potpuno amaterskoj osnovi, finansirala se delimicno od članarina, a mnogo više od pomoći prijatelja kluba.



Amblem i članska karta FK SAVA 45. U grbu FK SAVE 45 se nalazi Petlić, baš onaj koji krasi blok ispred mesne zajednice i ujedno simbol je istog. 




Značke FK SAVA 45













Dokle god je bloka, priča i onih koji imaju šta da kažu o klubu biće i SAVE 45. 

Nismo Bežaninci mi smo deca Save! Voleli smo je, volimo je i dalje!!!

Hvala Srđanu Milosavljeviću na tekstu, slikama grba i amblema i Seleni Pavlović na dostavljenoj fotografija starog dresa kluba i sastavu tima, kao i na U boji.Novi Beograd na ostalim fotografijama.

Ostale fotografije kluba pogledajte na FK SAVA 45 .
Sličan članak : FK SAVA 45 2.deo