среда, 28. јануар 2015.

U vreme kada se gradio blok


Izgradnja četvorospratnica 1973. godine



Na izgradnji i projektovanju Bloka 45, angazovan je veliki broj arhitetka i kompanija.
Upotpunosti je izgrađen je i realizovan u tada rekordnom roku, u periodu od 1968-1972. godine.
Ukupno je projektovano i sagrađeno 45 solitera, 23 četvorospratnica i dvospratnica, osnovna škola, dva vrtića, pošta, a kasnije i ostali objekti . 


Izgradnja solitera u Bloku 45 (1971)





Gradila su ga mnogobrojna preduzeća - Inpros, Napred, Ratko Mitrović i 7 jul. 
Postojao je veliki broj konkursnih radova bloka, a blok su projektovali danas već dosta poznate arhitekte kao što su Mihajlo Čanak (osmospratnice) , Rista Sekerinski (četvorospratnice i dvospratnice), Grgur Popovic (soliteri) i drugi . Opširnije vidite na članku Arhitekti koji su projektovali Blok 45 (1 deo)




Isečak iz filma Čep koji ne propušta vodu (1971)
Tada, kao jedno od najvećih gradilišta kao i sam Novi Beograd, bio je popularno mesto za snimanje filmova, kao sto je film Čep koji ne propušta vodu iz 1971. godine gde se najbolje vidi Blok 45, čija se izgradnja proteže kroz ceo film. Kadrovi u Bloku 45 snimani su i za potrebe filmova Košava iz 1974. godine, dokumentarnog filma Milana Karanovića  Beograd nekad i sad, kao i mnogih 
drugih. 





Ostale fotografije pogledajte na sledećim linkovima - Blok 45 u filmovima i Stare slike bloka 




Poslovno udružemnje Inpros, građevinski kombinat Komgrap i Beogradska udružena banka objavljuju prodaju stanova u Bloku 45 na Novom Beogradu, list Politika 19. septembar 1970. godine.