четвртак, 7. мај 2015.

Stari projekti i mape blokova

Sredinom šezdesetih godina proslog veka, postojali su veliki planovi za Novi Beograd i savske blokove. 
Veliki broj konkursnih radova i planova na prostoru blokova, gde se planirao totalno drugačiji koncept izgradnje nego što je ispao. 
Dok se na prostoru Bloka 45 planirala izgradnja objekata slična onim u Bloku 23, na gotovo svakom projektu Bloka 44, koji bi bio identičan Bloku 45, planirala izgradnja mosta preko Ade. 



Projekat Novog Beograda iz 1960. godine, gde mostovi sa svih strana povezuju našu opštinu sa ostatkom grada, sto će se kroz nekoliko godina sigurno činiti kao dobra ideja zbog velike koncentracije ljudi i gužva u saobraćaju. 


Na starim projektima blokova krajem 60ih godina, u planu nisu bile izgradnje T.C Piramide, pijace i sličnih objekata. 
Iza okretnice tramvaja u Bloku 45, u planu je bila pista za trke formule jedan. 
U prvoj polovinih sedamdesetih godina je izvršena promena projekta, jer je Budimpešta sazidala objekat za trke formule jedan. 







Stara karta blokova iz sedamdesetih godina iz časopisa za urbanizam.
U Bloku 45 i 70 je planiran dosta veći broj solitera nego što je napravljen, kao i drugih objekata.
Blok 44 predstavljen je totalno drugačije, sa tek nekoliko stambenih objekata.






Što se tiče Bloka 44, neposredno pre njegove izgradnje, planirana je izgradnja fudbalskog stadiona sa tribinama na njegovom prostoru, otvoreni i zatvoreni bazeni, kao i druga fudbalska igrališta. 
Kao što se može i videti na mnogim projektima, za razliku od gusto naseljenih blokova 45 i 70 , Blok 44 je trebao imao tek nekoliko stambenih objekata, a ostalo zemljište iskoristiti za izgradnju sportskih terena. 
Sredinom dvedesetih godina,  pokušano je opet, međutim zbog slabe finansijske situacije ništa nije sprovedeno u delo.
Gotovo 10. godina kasnije, pokrenula se inicijativa o izgradnji akva parka, najvećeg i najmodernijeg u ovom delu Evrope. Samo godinu dana kasnije, radovi su obustavljeni i akva park, do pola izgrađen stoji i propada. 
Iako planiran za sportske objekte, u njemu se nikada ništa od toga nije realizovalo, a danas ima samo jedan teren za košarku. 



Konkursni rad Bloka 45 iz 1964. godine. 
Gotovo je bilo sigurno da će ovaj projekt proći i realizovati, ali iz nepoznatih razloga nije. 


Stara karta blokova sa projektom stadiona u Ivana Ribara (Blok 71), davne 1967. godine.
Nacrti iza stadiona je projekat formule 1 u Beogradu koji nije realizovan, pa je formula "otisla" u Budimpestu. Blok 44 i 45 bi definitivno drugacije izgledali, kao i šezdeseti blokovi koji su rasporedjeni dosta drugačije. 





Evo još jednog konkursnog rada blokova 45,44 i 70, takođe iz 1964. godine.
Koliko se vidi, ni na ovom projektu soliteri nisu bili u planu, već zgrade slične onima u Bloku 23, takođe tu je most preko Ade kroz Blok 44, kao i na drugim projektima. 
Autori : Aleksandar Stjepanović i Božidar Janković








Dosta pre izgradnje i bilo kakvih projekata savskih blokova, na mestu istih takođe je planirana izgradnja železničke stanice . 
Na prostoru naselje Ivana Ribara, u planu je bio i fudbalski stadion tada FSJ, dok se do pre nekoliko godina pričalo o izgradnji teniskih terena iza tog naselja, od kojih se odustalo.
Godine 2013. kako je saopštio grad Beograd pored predloga za predloga za izgradnju nacionalnog stadiona od 50-55.000 stolica u luci Beograd, Borči,  špekulisalo se i o izgradnji na parceli iza Bloka 45, odnosno naselja Ivana Ribara.



Mapa Bloka 45, 1978. godine.
Čak ni tada niko nije uspeo da se snađe u našem kraju pa je časopis Beograđanka tada objavio detaljne planove blokova sa sledećim objasnjenjem : Kućni borjevi novoizgrađenih naselja u Novom Beograd, blokova, kako ih zovu, još uvek stvaraju poteškoće ljudima - bilo bilo službenim licima, bilo onima koji žele da obiđu rođaka, prijatelja.... Brojevi zgrada i ulaza postavljeni su najblaže rečeno, čudno...







Koga interesuje nešto više o izgradnji Bloka 45 i arhitektama koji su ga projektovali neka pogleda članak : Arhitekti koji su projektovali Blok 45 . 

Ostali projekti i karte bloka pogledajte ovde .